Qué es

El principi actiu és el sulfat d'anfetamina. Pertany a la família de les fenitilamines. El speed és un potent estimulant del Sistema Nerviós Central que sol consumir-se en espais d'oci i de festa. És presenta en forma de pols lleugerament humida i de color blanc o groc amb fort olor a químic.

Els efectes duren entre 5 i 8 hores.

La tinença i el tràfic de speed estan perseguits per la llei i pot provocar condemnes de privació de llibertat.

 

Com es consumeix

El consum de speed sol realitzar-se esnifat, absorbint el speed per les fosses nasals i a través d'aquestes entra en el corrent sanguini que la porta el cervell. Encara que també pot ser ingerit, en forma de "bombes"/"bombetas".

 

Els efectes del speed

Els primers efectes del consum de speed són l'excitació, ganes de parlar i de socialitzar, i reducció de la sensació de cansament, fatiga i gana. Les pupil·les es dilaten, augmenta la freqüència cardíaca, la pressió arterial i els nivells d'alteració i atenció.

Respecte a la combinació d'alcohol i speed, l'objectiu que es persegueix normalment és el de neutralitzar les conseqüències depresores de l'alcohol, la borratxera, amb els efectes estimulants del speed. O fins i tot, al revés; si ens passem amb la dosi pot aparèixer la necessitat d'haver de baixar-la consumint més alcohol. Això provoca un cercle viciós, on les dues substàncies, alcohol (depresora) amb speed (estimulant) es consumeixen més i es contraresten els efectes, augmentant per tant, el risc.

 

Efectes secundaris

Quan parlem d'efectes secundaris ens referim a aquells que no són buscats ni desitjats. Dins d'aquests efectes secundaris el consum de speed pot provocar set, sudoració, moviment mandibular, nàusees, malestar, mal de cap, vertígens, rigidesa muscular, insomni i atacs d'ansietat. També psicosi paranoide, hepatotoxicitat, tolerància farmacològica i dependència.

Un consum no controlat de speed pot provocar una intoxicació greu i fins i tot la mort.

 

Efectes per intoxicació

Van des de l'insomni, irritabilitat, sobreestimulació, dilatació de les pupil·les... fins a vòmits, diarrees, tremolors i els efectes més greus com poden ser taquicàrdies, hipertensió, convulsions, infart agut de miocardi, coma i col·lapse circulatori.

 

Si decideixes consumir

 • El speed és una de les substàncies més adulterades segons els resultats d'anàlisis realitzades.
 • No compartisques el rulo amb ningú per evitar possibles contagis.
 • Pica bé el speed. Reduiràs així el risc de ferides i hemorràgies. Si ho fas sobre paper assegura't que siga blanc per no absorbir la tinta. Si està molt humit dosifica-ho en “bombetas”
 • Hidrata't be i no t'oblides de menjar.
 • Descansa.
 • Espacia el consum entre ratlla i ratlla.
 • Fes les ratlles petites perquè el speed és un alt estimulant.
 • Per eliminar les restes que es queden en el nas, aspira aigua de solució salina.
 • Si consumeixes de forma continuada, la tolerància serà major i necessitaràs més quantitat per tenir els mateixos efectes.
 • Si deixes de consumir de forma brusca després d'un consum continuat pots sofrir símptomes d'abstinència tals com a cansament, insomni, pèrdua d'interès, tristesa o un desig alt per consumir.
 • Si decideixes prendre fes-ho acompanyat de gent de confiança i en un context favorable.
 • Si et trobes malament tu o una altra persona, el millor és desplaçar-se a un lloc tranquil i relaxar-se on no hi haja un excés de estimuls i es puga reduir l'ansietat.
 • Evita conduir
 • És recomanable no barrejar el speed amb altres drogues.
 • És recomanable no barrejar el speed amb medicaments.
 • El consum públic o tinença de speed pot suposar una sanció administrativa, encara que depenent de la quantitat trobada en la persona podrà ser acusada de tinença per tràfic.

Evita consumir si pateixes de hipertiroidisme, diabetis, problemes d'ansietat, insomni, malalties cardiovasculars i si estàs prenent medicaments que contenen inhibidors de la MAO.

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007