Qué es

La cocaïna és una potent estimulant del Sistema Nerviós Central que provoca un efect d'eufòria però el consum abusiu de la qual deriva en confusió mental i taquicàrdies i en un deteriorament general de l'activitat cerebral i de l'organisme.

La tinença i el tràfic de cocaïna estan perseguits per la llei i pot provocar condemnes de privació de la llibertat.

 

Com es consumix

  1. ESNIFADA: es la forma més comuna de consum i es realitza absorvint cocaïna per les vies respiratòries (fosses nasals) i a través d'estes entre en el corrent sanguini que la que la porta al cervell. Tubets, papel·les, i ratlles són les eines per esnifar cocaïna.
  2. FUMADA: en este cas s'utilitza pasta de coca, coneguda com basuko, que s'hi mescla amb el tabac o la marihuana o humedint el paper dels cigars.
  3. INJECTADA: és la manera més perillosa i menys comuna de consum de cocaïna. Degut a la rapidesa amb la que entra en la sang i arriba al cervell, la substància genera una dependència molt alta. A més a més a través d'este mètode es poden contagiar malalties com l'hepatitis B o la SIDA.
  4. INGERIDA: és la modalitat de consum de la fulla de coca als seus països d'origen, abans de la seua manipulació als laboratoris.

 

Els efectes de la coca

Els primers consums de cocaïna solen provocar eufòria, clarividència i agudesa mental. Per eixa raó, la cocaïna s'utilitza per a entaular relacions socials degut als seus efectes desinhibidors i d'auto-confiança. Altrament, a mesura que s'hi fa més freqüent el consumde cocaïna els seus efectes són menys intensos i duradors. El desig d'aconseguir els efectes desitjats fa que els consums s'intensifiquen, s'incrementen les dosis i se'n facen, cada vegada, més freqüents en períodes de temps cada cop més curts.

Per esta raó, els consums recreatius poden convertir-se molt fàcilment en consums ansiosos i compulsius que en poc de temps terminaran provocant confusió mental, tensió i agressivitat.

A curt termini, el consum de coca provoca de manera alternativa pujades i baixons que afecten a l'estat d'ànim del consumidor. Després del 'subidón' de la ratlla, el 'bajón' apareix a la mitja hora del consum produïnt-ne ansietat i/o esgotament, tristor i/o confusió mental.

Respecte a la combinació d'alcohol i cocaïna, l'objectiu que es persigueix normalment és el de neutralitzar les conseqüències despresores de l'alcohol, la borratxera, amb els efectes estimulants de la cocaïna. Es produeix, d'esta manera, un cercle viciós en el qual el consum abusiu d'alcohol interacciona amb la necessitat compulsiva de consumir cada vegada més cocaïna, cosa que pot arribar a provocar sobredosi, taquicàrdies i inclús falles cardíaques.

A més a més, la reacció química que provoquen ambdues substàncies en el fetge dónen lloc a l'etil·lé de cocaïna que a curt tèrmini incrementa la sensació d'ansietat i a llarg tèrmini provoca el deteriorament de l'organisme.

 

Conseqüències del consum

Quan els consums de cocaïna es perllonguen al llarg del temps, la reacció del cos a la cocaïna canvia radicalment provocant un deteriorament general de l'organisme i afectant especialment al fetge, cor, cervell, pulmons i cavitats nassals. A curt termini, els riscos més perillosos de la cocaïna pel perill de la sobredosi es posen de manifest en l'augment de la pressió sanguínia i del ritme cardíac que pot arribar a provocar taquicàrdies i infarts de cor. A nivell psicològic, la coca afecta i altera el funcionament dels neuro-transmissors del Sistema Nerviós Central provocant un estat general d'exaltació. Amb el temps, la coca acaba alterant el funcionament normal del sistema nerviós cosa que que pot arribar a provocar patologies com els atacs de pànic i paranoies que poden acabar donant lloc a problemes d'insomni crònic i depressió.

 

Si en decideixes consumir

La cocaïna és una de les substàncies de major tolerància orgànica i psicològica el que provoca un desig irreprimible de consumir més per a mantenir els seus efectes. A mesura que aquesta tolerància augmenta, el consumidor sent la necessitat de consumir quantitats més elevades per a aconseguir el mateix efecte. La dependència psicològica de la cocaïna pot arribar a provocar el qual no sapiem eixir de casa per a realitzar qualsevol tipus d'activitat social o recreativa sense cocaïna. La paradoxa de la coca és que, en realitat, no és una droga recreativa que potencia la nostra capacitat de socialització ja que en el consumidor habitual, la coca acaba provocant rigidesa, serietat i prepotència.

Les adulteracions són comunes en totes les drogues, però en la cocaïna són molt més importants.

 

Existeixen dues maneres de tallar la cocaïna

  1. Afegint-li substàncies inactives que s'usen per a donar pes, com la lactosa, talc, bòrax, el Manitol (un laxant) o qualsevol altra substància que se'n semble a la cocaïna.
  2. Per a equilibrar la força perduda amb estos corts inactius se'ls solen afegir altres substàncies actives com poden ser els excitants (amfetamines en pols) perquè tinga una pujada forta, o els congelants, per a imitar l'efecte d'anestèsic local de l'autèntica cocaïna.

 

Reducció de riscos

La coca és una droga molt egoista amb una enorme capacitat de generar dependència psicològica. Cal evitar-ne el consum reiterat per a impedir que el seu consum es convertisca en imprescindible a l'hora d'eixir per les nits o reunir-te amb els teus amics.

No consumisques cocaïna per a evadir-te dels teus problemes personals, l'ansietat i el caràcter obsessiu i compulsiu dels seus consums només radicalitzarà la teua sensació d'aclaparament i pot convertir els teus problemes en paranoies.

Si en consumeixes, alterna les cavitats nasals per a evitar les hemorràgies que puguen arribar a col·lapsar la cavitat nasal causant un atur respiratori.

Si en decideixes consumir, tracta d'usar el teu propi rul·lo i així evitaràs que puguen transmetre't malalties infeccioses a través de la sang.

Per a eliminar-ne les restes que s'hi queden al nas, aspira aigua de solució salina.

Evita consumir si patixes malalties cardiovasculars, ansietat, depressió, psicosi, esquizofrènia, epilèpsia, hipertiroïdisme, malalties del fetge y/o del renyó i glaucoma. Evita també si estàs consumint algun tipus de medicació.

 

ControlaClub

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Sede Controla Club Madrid

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007