Què és

El tabac s'extreu a partir de les fulles de Nicotina tabacum. L'alcaloide és la nicotina, que converteix al tabac en una substància molt addictiva, encara que la nicotina en si no és cancerígena, no obstant això sí moltes de les altres substàncies químiques que li afegeixen al tabac de comercialització.

Es tracta d'un estimulant del Sistema Nerviós Central i avui dia conté més de 200 substàncies químiques i al voltant de 100 d'elles són cancerígenas. El fum del tabac és una mescla complexa de substàncies químiques com el monòxid de carboni, el quitrà, el formaldehid, el cianur i l’amoníac—moltes de les quals han estat reconegudes com cancerígenas.

El consum de tabac és la principal causa de mortalitat evitable al món.

 

 

Com es consumeix

Es consumeix de diverses formes, sent la principal per combustió produint fum. El tabac es comercialitza en paquets de cigarrets, en puros, en brins o en pipa. També existeix el tabac de mastegar.

 

Els efectos del tabac

Els efectes gens més fumar són un estat d'estimulació i en els fumadors habituals, és un estat de relaxació provocat per l'estat d'abstinència. Provoca un augment en la pressió arterial, respiració i freqüència cardíaca.

 

Efectes secundaris

Quan parlem d'efectes secundaris ens referim a aquells que no són buscats ni desitjats.

El consum de tabac és el responsable de la tercera part de tots els tipus de càncer, també provoca patologies com la bronquitis i l'emfisema. La qualitat de la vida del fumador es redueix al llarg del temps afeblint el seu sistema immunològic.

Les complicacions amb el consum de tabac solen produir-se a llarg termini provocant càncer de pulmó (al voltant del 90 per cent d'aquest càncer és provocat pel tabac), càncer de bufeta, càncer oral o càncer labial. També provoca el desenvolupament de problemes cardiovasculars que inclouen atacs al cervell o al cor, i problemes respiratoris.

D'altra banda, està demostrat que l'addicció del tabac és molt forta i moltes de les persones fumadores requereixen d'ajuda i teràpia per deixar la seua addicció. No obstant això, deixar de fumar comporta nombrosos beneficis per a la salut disminuint el risc de malalties.

 

Si decideixes consumir

  • Comença a fumar a més tardar possible del dia i utilitza tècniques per fumar el menys possible. Intenta no fumar tampoc abans d'anar-te a dormir, ja que dificulta el descans.
  • Si vas a fumar en espais tancats intenta ventilar-los perquè l'aire es renove.
  • Tingues en compte que mentre hagen fumadors existeixen fumadors passius i l'efecte del fum del tabac també els afecta. Intenta que el fum no li done directament a les persones i molt menys als xiquets.
  • Busca tots els arguments possibles per deixar de fumar: problemes de salut i elevat cost del tabac.
  • Existeixen nombroses teràpies especialitzades i productes (pegats, xiclets) per ajudar a deixar de fumar. Mai està de més intentar-ho.
  • Evita la mescla del tabac amb l'alcohol. Aquesta combinació que sol ser molt típica, augmenta el risc de patir malalties com el càncer oral, augmenta el dany cerebral produït per l'alcohol i a més la ressaca és pitjor.

 

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007