L’ONG CONTROLA CLUB, CONSELLERIA DE SANITAT Y JUNTA CENTRAL FALLERA FAN UNA CRIDA CONTRA EL CONSUM ABUSIU D’ALCOHOL EN FALLES

Previous Next

València, dijous 3 de març de 2022.- L'ONG Controla Club, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i Junta Central Fallera, ha presentat la XXII campanya “Controla en Falles” dirigida a prevenir els consums abusius d'alcohol durant les Falles de 2022; les festes multitudinàries més importants d'Espanya i a l’àmbit internacional que afronten la desescalada definitiva i la recuperació de la normalitat.

A l'acte, que ha tingut lloc en Junta Central Fallera, han assistit la Fallera Major de València, Carmen Martín, i la seva cort d'honor, la Secretària Autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, i el director de Programes de l'ONG Controla Club, Juan Barcala.

Durant la roda de premsa, s'ha posat de manifest la importància del repte que torna a assumir València per a afrontar la recta final de la pandèmia i la recuperació de la normalitat social i econòmica amb el col·lectiu faller com a exemple de compromís i responsabilitat en una de les celebracions que mobilitza a milers de persones en la via pública, com va quedar de manifest en les Falles de 2021 que es van celebrar el mes de setembre complint amb les mesures i protocols Covid establerts.

De fet, des de Controla Club han remarcat l'important paper que juguen les pròpies comissions falleres i el Gremi d'Artistes Fallers com a altaveus per a promoure missatges de conscienciació ciutadana a través d'iniciatives com els Premis Fallers Controla Club, estendard de la campanya de l'ONG que compten amb el suport de Sanitat i de JCF i que compleixen enguany la majoria d'edat. De la mateixa forma, han ressaltat la implicació de les Falles, ja que més de 35 comissions de València i de l'àrea metropolitana s'han inscrit per a participar. Una xifra que preveuen superar en els pròxims dies i aconseguir el rècord de participants des de la fundació dels premis en 2004.

Uns premis, han destacat des de Controla Club, que guardonaran als monuments fallers que, a través de les seves escenes, ninots i guions, transmeten missatges de conscienciació, promovent unes falles segures i responsables, especialment a l'hora de tractar la problemàtica dels consums abusius d'alcohol, el conflicte del botellot o el bon ús dels petards. Així mateix, des de la passada edició incorporen els missatges de conscienciació sobre les conductes responsables i de prevenció enfront de la Covid-19 en contextos en els quals es produeixen consums d'alcohol en les festes josefines.

De la mateixa forma, han volgut remarcar que, gràcies al treball i compromís social de l'ONG valenciana especialista en mediació d'oci nocturn en l’àmbit nacional, la Generalitat i el mateix col·lectiu faller, aquests premis s'han anat consolidant any rere any, fent de València el referent en la posada en marxa de campanyes per unes festes segures, diverses, cíviques i responsables.

 

Dades consum alcohol

En relació amb l'Estudi d'Hàbits de Consum d'Alcohol en les Festes Populars que realitza Controla Club tots els anys i s'ha exposat durant la roda de premsa, les dades indiquen l'impacte que ha tingut el Covid en la reculada que s'ha produït en els primers consums d'alcohol per part dels més joves. Si els primers consums es produïen durant les festes populars en el 41,4% dels casos durant els últims anys, en 2021 aquesta xifra ha caigut al 32,70%, la qual cosa suposa una reculada del 20%.

Així mateix, han assenyalat la importància de les campanyes de conscienciació i la seva efectivitat, ja que el mateix estudi també revela que el nivell d'informació que té la joventut valenciana sobre els perills de l'alcohol no deixa de créixer: la consideració de l'alcohol com una droga ha passat del 65,5% en 2019 al 72,20% en 2021. A més, la capacitat de gaudir sense consumir alcohol durant les festes populars també ha augmentat, passant de 7% en 2015 al 19,3% en 2021.

 

Campanya xarxes socials i lliurament dels Premis Controla Club

A més dels premis, Controla Club llançarà una intensa campanya en xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram) a través de diferents cartells i distintius amb lemes i consells sobre els perills i riscos del consum abusiu d'alcohol en Falles, especialment per part dels menors d'edat. Els suports digitals inclouran altres missatges com l'ús responsable dels petards, dels vehicles, el respecte al descans dels altres, la utilització del 112 en situacions d'emergència i les mesures preventives sobre Covid vigents.

Sobre els premis, s'atorgaran dos: el primer dotat amb 600 euros i el segon amb 200 euros i  comptaran amb els seus respectius palets oficials que recolliran en l'acte oficial de Lliurament de Premis en la tribuna instal·lada enfront del Cap i Casal el dijous 17 de març.

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007