VERBONA 2020, UNA INICIATIVA PER A PROMOURE UNES VERBENES SOSTENIBLES I SALUDABLES

La Regidoria de Salut i Consum de l’Ajuntament de València, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública y l’ONG Controla Club presenten les accions de prevenció de les drogodependències per a les prèximes festes falleres

VERBONA 2020, UNA INICIATIVA PER A PROMOURE UNES VERBENES SOSTENIBLES I SALUDABLES

El projecte, impulsat per la Regidoria de Salut i Consum i executat per Controla Club, pretén impulsar la dispensació responsable i evitar els consums abusius d'alcohol i les conductes incíviques

 

La XVII edició dels Premis Fallers que atorguen Controla Club i la Conselleria de Sanitat sobre la prevenció de les drogodependències baten el seu rècord de participació

 

València, 2 de març de 2020.- La Regidoria de Salut i Consum de l’Ajuntament de València, amb la participació de l'ONG Controla Club i Junta Central Fallera, i en col·laboració amb huit comissions falleres, ha presentat el projecte pilot “VERBONA 2020”, dirigit a fomentar unes verbenes sostenibles i saludables que promoguen la dispensació responsable i evitar els consums abusius d'alcohol i les conductes incíviques durant Falles.

A més, en el marc de les accions de prevenció de les drogodependències per a les pròximes festes falleres, també s'ha presentat la convocatòria de la XVII edició dels Premis Fallers de Controla Club, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Publica. Uns guardons dirigits a reconèixer i premiar els millors monuments fallers a l'hora d'abordar el tema de les drogues i l'oci juvenil.
Totes dues iniciatives s'han presentat, en roda de premsa, en la seu de Junta Central Fallera, de amb la intervenció de la Fallera Major de València 2020, Consuelo Llobell, el regidor delegat de Sanitat i Consum, Emiliano García, el secretari de Junta Central Fallera, Joaquím García Ortells, y el director de Programes de l'ONG Controla Club, Juan Barcala.


Sobre VERBONA 2020, s'ha incidit en què es tracta d'un projecte nou i ambiciós, impulsat pel Pla Municipal de Drogodependències de la Regidoria de Salut i Cosum i que serà executat per la mateixa ONG Controla Club, que pretén servir com a experiència pilot per a avaluar el funcionament de les verbenes i obtenir informació i coneixements de cara a promoure unes revetles, cada vegada més, segures, saludables, respectuoses amb l'entorn, inclusives, diverses i sostenibles.


LA IMPLICACIÓ DEL COL·LECTIU FALLER EN LES CAMPANYES DE PREVENCIÓ


La intervenció en les diferents verbenes, que han volgut sumar-se al projecte (sis), permetrà conèixer perfils de públic, grandàries i ambients musicals ben diferenciats, per a comptar amb una mostra el bastant plural i diversa sobre els diferents tipus de verbenes. En aquest sentit, durant l'acte s'ha ressaltat i agraït la participació i compromís de les comissions falleres que col·laboren en la realització d'aquest projecte, que, com unes altres de la ciutat, s'esforcen cada any a crear un entorn festiu i saludable en totes les activitats que es realitzen durant la celebració de les Falles.
De la mateixa forma, els organitzadors han remarcat que, a través de la intervenció, l'observació i recollida d'informació, es podrà realitzar l'avaluació corresponent i elaborar un document de conclusions i propostes que permeta elaborar un codi de bones practiques per a la gestió segura i saludable de les verbenes falleres, de cara a la seua progressiva implantació al llarg dels pròxims exercicis fallers.


RÈCORD DE PARTICIPACIÓ DELS PREMIS FALLERS DE CONTROLA CLUB


Respecte als Premis Fallers que atorga Controla Club, juntament amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, s'ha remarcat la importància d'aquests guardons que premien a les falles que, en les seues escenes, ninots i cartells, aborden la problemàtica dels consums abusius d'alcohol i altres drogues. En aquest context, i a 10 dies perquè es tanque el termini d'inscripció, l'ONG ha recalcat que, fins al moment, ja s'han apuntat 42 falles, la qual cosa suposa el rècord absolut d'inscripció en aquests premis al llarg de les seues 17 edicions
Sobre aquest tema, l'organització ha agraït i destacat la col·laboració del Gremi d'Artistes Fallers en la divulgació de la convocatòria dels premis d'enguany, que és la causa principal de l'èxit de participació aconseguit.
A l'acte també ha assistit Paco Roca, dibuixant i president de Controla Club, Alfonso García, de la Delegació de Juntes Locals de Junta Central Fallera, Rafael Mengó, president de la Federació de Falles de Secció Especial, i representants del Gremi d'Artistes Fallers.

OBJECTIUS I PLA DE TREBALL VERBONA 2020
Respecte a les activitats incloses en el projecte VERBONA 2020, el seu treball està dirigit a donar suport i facilitar el treball de les comissions a l'hora d'organitzar les seues verbenes, participant activament en els preparatius i el desenvolupament d’aquestes i aportant l'experiència de l'ONG en la gestió i control d'espais d'oci. Així, s’incorporaran nous recursos com la mediació o el màrqueting social i facilitarà la coordinació entre les diferents àrees del govern municipal implicades en el desenvolupament de les festes falleres.


PLA D'ACTIVITATS
En la relació a les propostes que es pretenen impulsar en relació a la celebració de les verbenes, cal destacar les següents:
• La realització de cursos i xarrades formatives per a les comissions participants en la iniciativa, comptant amb l'equip responsable de la gestió de les verbenes falleres.
• Instal·lació de cartelleria i senyalística informativa en les zones de celebració de les verbenes per a indicar la ubicació, instal·lacions i equipaments de la verbena, així com la difusió de missatges dirigits a promoure les conductes cíviques i responsables del públic assistent.
• Instal·lació d'un punt d'informació que facilite l'atenció de qualsevol tipus d'incidències, la realització d'enquestes, la informació al públic dels objectius de la iniciativa, etc.
• Presència i participació dels voluntaris i mediadors, durant la verbena que permeten interactuar amb el públic assistent.
• Tanques i encintat dels punts crítics de la verbena: escenaris, zona banys, vorades i desnivells sòl, entre altres.
• Definició dels mecanismes de coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat, particularment amb la Policia Local i el servei 112, que garantisca la capacitat de reacció i atenció a qualsevol situació d'emergència.
• Garantir la dispensació d'aliments, aigua i begudes sense alcohol.
• Col·laboració DJ’s i artistes en la difusió dels missatges de conscienciació.
• Supervisió equipament banys públics i contenidors per a garantir la neteja i correcta gestió dels residus.
• Campaña RRSS per a promoure la conscienciació i difusió de la informació sobre els objectius de la iniciativa.


VERBENES I DIES EN QUÈ ES REALITZARÀ EL PLA D'ACTIVITATS
• Dissabte 7 de març: Verbena “Santa Revetla” de les Falles Sant Valero, Falla Clergat i Falla Rector Femenia de Russafa (Carrer Arquebisbe **Melo).
• Dissabte 14 de març: Verbena de la Falla La Nova d'Orriols (Carrer de Santa Genoveva Torres).
• Dilluns 16 de març: Verbena de la Falla Plaça Doctor Collado (Plaça Doctor Collado).
• Dimarts 17 de març: Verbena de la Falla Borrull-Socors (Plaça de Sant Sebastià)
• Dimecres 18 de març: Verbena de la Falla l’Antiga de Campanar (Carrer MolÍ de la Marquesa) i Verbena de Falla Baró de Patraix-Conca-Mossen Fenollar (Carrer Baró de Patraix /Carrer Conca).

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007