EN FALLES, FEM CASAL

La campanya pionera en Espanya de concienciació i prevenció del consum d’alcohol en festes populars compleix 20 anys

‘EN FALLES FEM CASAL’ REIVINDICA EL PAPER DELS CASALS PER PROMOURE UNES FALLES SEGURES I RESPONSABLES

La ONG Controla Club, amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i Junta Central Fallera, llançarà una bateria de consells sobre els riscos del consum de begudes alcohòliques en Falles

En els últims quatre anys s'ha duplicat el número de persones que no consumeixen alcohol a l'hora de gaudir de les Falles, passant del 7% al 16,58%


València, 4 de març de 2019.- L'ONG Controla Club, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i Junta Central Fallera, ha presentat una nova edició de la campanya “Controla en Falles”, dirigida a prevenir els consums abusius d'alcohol durant les festes falleres, baix el lema ‘EN FALLES FEM CASAL'.

A l'acte, que ha tingut lloc en Junta Central Fallera, han assistit la Fallera Major de València, Marina Civera, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, la Cap del Servei de Gestió de les Drogodependències i Altres Trastorns Addictius de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, María Jesús Mateu, i el director de Programes de l'ONG Controla Club, Juan Barcala.

La presentació de la campanya ha servit, en aquesta ocasió, per a celebrar els 20 anys de compromís faller, que han permès fer de les Falles unes festes més segures i responsables.

Tenint en compte que les festes josefines, per les seues dimensions, són la celebració més multitudinària de tot el territori nacional, i que mobilitzen una àrea metropolitana d'un milió i mig d'habitants i a més de 250.000 turistes cada any (amb pics de presència al carrer de més de mig milió de persones de celebració festiva), ha pres força l'objectiu compartit per tot el col·lectiu faller de la necessitat de promoure missatges de conscienciació ciutadana. Un compromís que ha fet de València el referent en la posada en marxa de campanyes per unes festes segures, diverses, cíviques i responsables.

En aquest context, l'ONG Controla Club ha volgut reivindicar que la clau perquè les Falles siguen cada vegada més segures està en la implicació del col·lectiu faller i les comissions que són, cada any, l'altaveu dels missatges de la campanya de conscienciació. En aquest sentit, la campanya de 2019, amb el distintiu ‘EN FALLES **FEM CASAL’ reivindica el paper dels casals fallers com a espais de trobada segurs i responsables davant el consum abusiu de l'alcohol i altres substàncies associades.


DADES CONSUM ALCOHOL EN LES FESTES POPULARS

D'acord amb les dades de l'Estudi Hàbits de Consum d'Alcohol en Festes Populars, de Controla Club, és necessari reconèixer que les festes populars són el principal moment de l'any en què es produeixen els primers consums d'alcohol (en el 41,4% dels casos). Paral·lelament a aquesta situació és important reconèixer que el nivell d'informació sobre els perills de l'alcohol no deixen de créixer (la consideració de l'alcohol com una droga ha passat del 45% dels enquestats en 1998 al 64,73% en 2018) i que, al mateix temps, la capacitat de gaudir sense consumir alcohol durant les Falles s'incrementa de forma notable, passant d'un 7% en 2015 a un 16,58% en 2018.


EL RECORREGUT FALLER DELS VOLUNTARIS DE CONTROLA CLUB

En el marc de la campanya, i comptant amb el suport del col·lectiu faller, els voluntaris de Controla Clubs distribuiran, en els casals fallers, els diferents cartells i distintius que s'han dissenyat per a la campanya amb lemes i consells sobre els perills i riscos del consum abusiu d'alcohol en Falles, especialment per part dels menors d'edat. Els suports inclouen altres missatges sobre riscos relacionats amb el consum abusiu d'alcohol, com l'ús responsable dels petards, l'ús responsable dels vehicles, el respecte al descans dels altres i la utilització de l’112 en situacions d'emergència. Aquests suports seran distribuïts en les comissions falleres que pertanyen a la Junta Central Fallera durant els caps de setmana previs a la celebració de les Falles.

D'altra banda, i perquè aquests missatges siguen més extensius, es durà a terme una intensa campanya en les xarxes socials de l'ONG (Facebook, Twitter i Instagram) amb missatges, notícies, fotos, consells relacionats amb la campanya i les seues activitats. Una de les principals activitats en aquest sentit serà la difusió de vídeos en els quals, tant la Fallera Major com part de la seua Cort d'Honor, seran les encarregades de difondre els missatges.


LA XVI EDICIÓ DELS PREMIS FALLERS CONTROLA CLUB

Una altra de les principals activitats dutes a terme per la campanya és la fallada dels Premis Fallers Controla Club que durant 16 anys consecutius guardonen a les falles que, en les seues escenes i cartells, aborden la problemàtica dels consums abusius d'alcohol i altres drogues. Se'ls atorgaran dos premis: el primer de 600 euros i el segon de 200 euros, amb els seus respectius palets oficials.

Durant l'acte també s'ha fet lliurament de les distincions a entitats i personalitats de l'àmbit faller que han participat en la difusió de la campanya al llarg d'aquests 20 anys.

ControlaClub

Sede Controla Club Madrid

Sede Controla Club València

C/ Esteban Dolz del Castellar, 5. | 46019 València

Tel.: 963 93 40 85

Email: controlaclub@controlaclub.org

Nosaltres

L'ASSOCIACIÓ CONTROLA CLUB és una ONG formada per tots aquells que participem i som protagonistes d'alguna manera dels espais de diversió.

El nostre objectiu és abordar la responsabilitat social en l'oci i per a això realitzem programes de prevenció, de conscienciació ciutadana i de drogodependències dirigits als jóvens i usuaris de l'oci nocturn.

Reconeixements

Premi Reina Sofia 2007